«Απαξιωτικές», «ατιμωτικές» και «αναίτιες» ενέργειες
«Απαξιωτικές», «ατιμωτικές» και «αναίτιες» ενέργειες του υπουργείου Προστασίας και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλει εις βάρος του ο Οργανισμός «Γραμμή Ζωής» και η υπηρεσία Silver Alert. Ο λόγος; Η εντελώς αναπάντεχη, αναίτια και με παντελή έλλειψη διαλόγου και ενημέρωσης, έκτροπη αλλαγή που σχεδίασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε ό,τι αφορά τις εξαφανίσεις ενηλίκων από 19-60 ετών, όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός.
«Δυστυχώς, σε αντίθεση με τις βραβεύσεις και την αναγνωρισιμότητα της υπηρεσίας Silver Alert σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τα υπουργεία, την ελληνική αστυνομία αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη, στους απλούς πολίτες, εντελώς απροσδόκητα και συγκεκριμένα, μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή Φως στο Τούνελ ενημερωθήκαμε εντελώς πραξικοπηματικά, παράδοξα και αιφνίδια ότι ο οργανισμός Χαμόγελο του Παιδιού υπέγραψε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 21-1-2020 μνημόνιο συνεργασίας για τις εξαφανίσεις ενηλίκων από 19-60 ετών. Μάλιστα δε το Χαμόγελο του Παιδιού αναλαμβάνει την ενεργοποίηση των κοινωνικών αυτών συναγερμών με μία νέα του υπηρεσία με το όνομα Missing Alert για την οποία υπηρεσία μάλιστα κάνει χρήση της ευρωπαϊκής γραμμής 116000» εξηγεί στο tvxs.gr, o πρόεδρος του Δ.Σ. της «Γραμμή Ζωής» και διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούκλης.
«Συνηθίζεται όταν κάποια αρμόδια αρχή αφαιρεί καθήκοντα από κάποια υπηρεσία να προηγείται ο διάλογος και οι εξηγήσεις. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν έγινε τίποτε από αυτό. Δεν έγινε γιατί ήταν αδύνατον και ανέφικτο να ακουστεί και να σταθεί, δεδομένου ότι οι εξαφανίσεις ενηλίκων από 19-60 ετών πραγματώνονται και καλύπτονται πλήρως από την υπηρεσία Silver Alert, εδώ και μία δεκαετία. Η φήμη και οι επιτυχίες της υπηρεσίας έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας και έχουν φτάσει πολλές φορές στο εξωτερικό με επιτυχή αποτελέσματα. Μόνον επαίνους και διακρίσεις έχει λάβει για την αξιοπιστία της και την αποτελεσματικότητά της. Μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί ποτέ το παραμικρό που να την εκθέτει ή να την καθιστά αναξιόπιστη σε αρμόδια υπουργεία, εισαγγελικές αρχές ,άλλους κρατικούς φορείς και πολίτες. Άρα λοιπόν που βρίσκεται το κενό που έρχεται δήθεν να καλυφθεί από το « Χαμόγελο του Παιδιού»; Πουθενά», υποστηρίζει ο Γ. Κουρούκλης.
Τι απαντά όμως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; «Στο άκουσμα της είδησης, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου επικοινώνησε με το ιδιαίτερο γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη για να ζητήσει μία συνάντηση μαζί του, προκειμένου κάποιος αρμόδιος να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά τα αναίτια και απροσδόκητα γεγονότα. Μετά από συνεννόηση με την γραμματέα του κ. Χρυσοχοϊδη, ενημερωθήκαμε ότι αρμόδιος για το θέμα ήταν ο κος Σταμαδιάνος, ο διευθυντής του γραφείου τουκ. Χρυσοχοϊδη. Λίγες ημέρες μετά, η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Σταμαδιάνου. Ατυχώς δεν κατέληξε πουθενά μιας και ο κος Σταμαδιάνος απέφυγε να δώσει άμεση, ξεκάθαρη και δραστική λύση. Του ζητήσαμε από την στιγμή που δεν υπάρχει κανένας λόγος, όπως και ο ίδιος βεβαίωσε, να μείνουν τα πράγματα ως έχουν και να μην δεχθεί το υπουργείο να συνεχιστεί αυτή η άδικη και αδικαιολόγητη επέμβαση και παρεμβολή με στόχο την κατάργηση της υπηρεσίας Silver Alert.
Ο κος Σταμαδιάνος, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση και το μόνο που πρότεινε ήταν να του εκθέσουμε γραπτά τις προτάσεις μας. Και αναρωτιόμαστε. Είχε μπροστά του δύο εκπροσώπους μιας υπηρεσίας με ατελείωτα δείγματα γραφής για το έργο της , αυτή του Silver Alert και απροκάλυπτα και προκλητικά μας απέφυγε με την ιδέα να κάνουμε τις προτάσεις μας σαν η συνάντηση να αφορούσε σχεδιασμό κάτι νέου και ανύπαρκτου και όχι τον σεβασμό και την αναγνώριση μιας υπηρεσίας που βρίσκεται στα σπίτια όλης της Ελλάδας τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα εδώ και δέκα χρόνια. Αν αυτό δεν είναι ευγενής απώθηση τι άλλο μπορεί να είναι;» διερωτάται ο κ. Κουρούκλης.
Ο Οργανισμός αποφάσισε να κινηθεί νομικά. Απέστειλε καταρχήν εξώδικη διαμαρτυρία με παραλήπτες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και παράλληλα εξώδικη καταγγελία με προς την «Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων» για την χρήση της γραμμής 116000 για αναζήτηση εξαφανισμένων ενηλίκων, καθώς η ευρωπαϊκή αυτή γραμμή είναι για την αναζήτηση αποκλειστικά και μόνο εξαφανισμένων παιδιών, ενημερώνοντας για την καταχρηστική χρήση της γραμμής 116000 για σκοπούς αντίθετους με το στόχο της.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Οργανισμός «Γραμμή Ζωής» και το «Χαμόγελο του Παιδιού» έρχονται σε σύγκρουση. Το καλοκαίρι του 2018 στις εφιαλτικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής και την τραγωδία που προκάλεσαν, η «Γραμμή Ζωής» είχε καταγγείλει δημόσια το «Χαμόγελο του Παιδιού» για πλημμελή και επικίνδυνη διαχείριση περιστατικού, με αφορμή την περίπτωση ενός ηλικιωμένου. Σύμφωνα με τη «Γραμμή Ζωής», το «Χαμόγελο του Παιδιού» «αποφάσισε, παρακάμπτοντας κάθε πρωτόκολλο και ηθικό κανόνα, να παραδώσει έναν ηλικιωμένο, με όλα του τα χρήματα και έγγραφα σε μια ιδιωτική δομή, αναθέτοντας την επικοινωνία με τις Αρχές για την καταγραφή του ηλικιωμένου, στον ιδιώτη, ουσιαστικά “ξεφορτώνοντας” τον ηλικιωμένο και διακινδυνεύοντας έτσι, την οικονομική εκμετάλλευση, ακόμα και την “εξαφάνισή” του».
Για «ανακρίβειες και αβάσιμες κατηγορίες» έκανε λόγο από την πλευρά του το «Χαμόγελο του Παιδιού», με την επισήμανση από τον πρόεδρό του, Κώστα Γιαννόπουλο, ότι «δεν επιθυμεί να παρακάμπτει καμία διαδικασία και κανέναν φορέα πάρα μόνο να προσφέρει υπηρεσίες και λύσεις σε καταστάσεις και ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανεξαρτήτως ηλικίας».
Το πρόβλημα που αναδείχθηκε και τότε ήταν η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων του κάθε οργανισμού. Η «Γραμμή Ζωής» υποστηρίζει ότι όποτε κλήθηκε να διαχειριστεί περιστατικά που αφορούσαν παιδιά, παρέπεμψε στο «Χαμόγελο του Παιδιού, παράδειγμα που δεν ακολουθεί και το δεύτερο.
Τα στοιχεία που παραθέτει το Silver Alert, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι: 250 ενήλικες κάτω των 60 ετών (19-60) επέστρεψαν σώοι στην οικογένειά τους τα τελευταία 6 χρόνια. Από το 2013 μέχρι σήμερα η υπηρεσία Silver Alert μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη και για τις εξαφανίσεις ενηλίκων της ηλικιακής ομάδας 19-60 ετών, υποχρέωση που της ανατέθηκε με διοικητική εντολή της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και με εισαγγελική εντολή. Σύμμαχος της υπηρεσίας για την επίτευξη των στόχων της είναι και οι 28.000 εθελοντές αναζήτησης. Μέχρι σήμερα η υπηρεσία Silver Alert έχει λάβει κρατική χορηγία 54.000 ευρώ.
«Το έργο αυτό ανήκει στην υπηρεσία Silver Alert και δεν χαρίζεται σαν να πρόκειται για κάποιο κουκλάκι που μπορεί να αλλάξει χέρια έτσι αναίτια και ανεύθυνα. Είναι έργο που η κοινωνία το έχει εμπιστευθεί αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία Silver Alert», καταλήγει ο κος Κουρούκλης.